75 éves a Select


A SELECT a világ egyik vezető labda- és kézilabda-gyártójának számít, és hosszú mozgalmas múltra tekint vissza. Ma az innovatív dán vállalat évente több mint 3 millió labdát értékesít, és több nagy bajnokság labdaszállítója. A vállalat emellett labdákat, ruházatot és kiegészítőket exportál több mint 50 országba.

A SELECT-et 1947-ben alapította a dán labdarúgó-válogatott kapusa, Eigil Nielsen. Ő volt a válogatott elsőszámú kapusa, és 1940 és 1951 között 28 nemzeti mérkőzésen játszott. Ő volt a kapusa az ottani dán csapatnak, amely 1948-ban bronzérmet nyert a londoni olimpiai játékokon.

Eigil Nielsen idejében az elit labdarúgók nem tudtak kizárólag a futballból megélni, ezért sportpszichológusnak tanult, miközben a cipő- és bőriparban dolgozott. Ez idő alatt alkotta meg az első SELECT labdarúgót.

1951-ben Eigil Nielsen megállapodást kötött a Dán Labdarúgó Szövetséggel (DBU), hogy labdákat szállít a nemzeti labdarúgó-válogatott mérkőzéseire. Ez volt a kezdete a SELECT és a DBU (Dán Labdarúgó Szövetség) közötti hosszú együttműködésnek, amely a mai napig fennáll. A SELECT továbbra is az összes dán nemzeti labdarúgócsapat számára szállít labdákat. Ugyanabban az évben, amikor a DBU-val kötött megállapodást aláírták, a SELECT egy új labdát dobott piacra, amely beépített szeleppel rendelkezett és külső varrás nem volt rajta. Ez azt jelentette, hogy a labda jobban meg tudta tartani kerek alakját, és a külső varrás nem zavarta a rúgásokat és a fejeseket. A labdákon végrehajtott fejlesztések korszakalkotók voltak. Abban az időben minden labdát nyolc darab tehénbőrből készítettek. A szabvány labdákat később továbbfejlesztették, ami azt jelentette, hogy egy labdát 18 panelből varrtak össze. Aztán 1962-ben a SELECT bevezette a futballtörténelem egyik legnagyobb találmányát, a 32 mezős labdát.

Az 1970-es évek elején Eigil Nielsen ismét a labdák vezető gyártója lett, amikor a SELECT bevezette a 32 mezős kézilabdát a piacra. 1974-ben a SELECT felhagyott a tehénbőr használatával, és legyártotta az első kézzel varrott műbőr labdát. A szintetikus bőr gyorsan a játékosok kedvence lett, és ma már szinte minden labda szintetikus bőrből készül, függetlenül a gyártótól.

A SELECT évente több mint 3 millió labdát értékesít, emellett sportruházat és sportkellékek széles választékát is gyártja, amelyeket a világ több mint 50 országában értékesítenek. A SELECT Európa számos híres labdarúgó bajnokságának, köztük a német Bundesligának is hivatalos labdaszállítója. A SELECT labdák, kézilabdák és futsal labdák ma is 32 mezőből állnak, ami optimális gömbölyűséget biztosít. Az optimális gömbölyűségű labda alapvető fontosságú a megbízható aerodinamika eléréséhez, ami egyenes repülést és szabályos pattogást eredményez.